Woensdag 11 augustus 1976: de arrestatie


Medio 1976. Nederland zucht al weken onder een van de warmste zomers ooit gemeten. Eind juni wordt Europa overspoeld door een hittegolf die zijn weerga niet kent. Het dagelijkse leven raakt danig ontwricht. Zwembaden puilen uit en er dreigt een tekort aan drinkwater. Mens en dier kreunen en steunen onder torenhoge temperaturen. In het Duitse Velbert raakt een buschauffeur zo van slag door de warmte dat hij meent Jezus te hebben gezien. Hij zet zijn bus aan de kant van de weg en geeft alle passagiers hun geld terug onder het motto ‘Alle Menschen werden Brüder’.

Woensdag 11 augustus belooft ook in Horn opnieuw een zonnige dag te worden, de zoveelste op rij. De zomervakantie zit er al een week op en de regelmaat van school en werk heeft het dorp weer stevig in zijn greep. Wie vrijaf is, mag zich verheugen op alweer een fraaie zomerdag. Zo niet Hans Loyen. In de namiddag maakt hij zich op om naar zijn werk bij aluminiumfabriek Euramax in Herkenbosch te gaan waar een van zijn zoons ook werkt. Hij heeft deze week nachtdienst. Loyen is voorman bij Euramax. Die taak neemt hij erg serieus, al is dat nog zacht uitgedrukt. Hij is plichtsgetrouw, op het bloedfanatieke af. Hij staat bij zijn chef in aanzien want hij werkt hard. Maar Loyen wordt ook gevreesd vanwege zijn opvliegende aard en plotselinge woede-uitbarstingen die voor onrust op de werkvloer zorgen. Vooral jongere collega’s zijn op hun hoede als hij in de buurt is.

Terwijl Loyen zich nietsvermoedend op weg begeeft naar zijn werk in Herkenbosch, vindt in het politiebureau in Roermond een briefing plaats onder supervisie van hoofdofficier van justitie mr. Henk Bruigom. Agenten en rechercheurs worden tot in detail geïnformeerd over de op handen zijnde arrestatie van Hans Loyen die in de avonduren moet plaatsvinden en die het slotakkoord moet worden van een proces dat al maanden eerder in gang is gezet.