Maandag 22 november 1976. Hans Loyen arriveert in een arrestantenbus bij de zwaarbewaakte rechtbank in Roermond
(foto Frits Widdershoven, Maastricht)

 

 

Na zijn vrijlating in 1947 door het Tribunaal in Amsterdam verhuisde Loyen naar de boerderij van zijn oom in Heythuysen, waar hij ook lid werd van de voetbalclub. Hij staat hier tweede van rechts. Zijn teamgenoten waren onkundig van Loyens oorlogsverleden
(foto Heemkundevereniging Heythuysen)

 

 

Cafévoetbal in Horn. Hans Loyen is de derde volwassene van links op de achtergrond, in lange witte broek

 

 

Opname-apparatuur wordt klaargezet voor aanvang van het proces tegen Hans Loyen bij de rechtbank in Roermond in november 1976 (foto Jo Cober)

 

Willy Loyen, de jongere broer van Hans, vertrok in juni 1940 als SS'er naar het Oostfront. Een jaar later sneuvelde hij in de buurt van Kiev. Hoogstwaarschijnlijk gaf zijn dood Hans Loyen het zetje om zich ook aan te sluiten bij de SS.
(foto Heimatbund St. Tönis)

 

 

Schraga Sissholz (links) en Moshe Manne hadden geluk. Zij overleefden de terreur van Loyen in Bobruisk. Op de foto zijn ze onderweg naar de rechtbank in Roermond om te getuigen tegen hun vroegere beul.


Beiden emigreerden na de oorlog naar Israel.
Mede door de vasthoudendheid van Joodse overlevenden
als Sissholz en Manne kon Loyen uiteindelijk voor de rechter worden gebracht en veroordeeld.

 

 

 

 

Tijdens het proces tegen Loyen getuigden diverse Joodse overlevenden tegen hun voormalige kampbeul. Op de foto zijn het de drie mannen met hoed. Zij emigreerden na de oorlog naar Israël en werden speciaal voor het proces overgevlogen naar Nederland. Op de foto, genomen in de binnenstad van Roermond, staan ze samen met hun echtgenotes en begeleiders van het Joods maatschappelijk werk. Tijdens hun verblijf in Nederland stonden de Israëlische getuigen en hun familieleden onder permanente politiebewaking omdat men vreesde voor een aanslag.
(foto Sammy Maedge)